Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
DAGSMARK
DAGSMARK UF FAKTA OM DAGSMARK BY AKTUELLT GÄSTBOK
Kristinestad   På svenska  Suomeksi   In English    Skriv ut sidan
DAGSMARK UF
MAJBO & uthyrning
Historia
Pidro
Styrelsen
Kontaktuppgifter
Verksamhetsberättelser
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
DUF:s Fond
Klubbrummet
Projekt
Trampkampen
Majbolänken för damer
Papron-skidning
Majbo FF
Detta har hänt
Händelsekalender
Verksamhetsplan
NYHETER
På gång

Dagsmark UF r.f.

Åbackvägen 4

64320 Dagsmark

www.dagsmark.fi

 

 

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

 

Dagsmark ungdomsförening r.f. avger verksamhetsberättelse för sitt 120:e verksamhetsår.

 

Styrelsen för föreningen har haft följande sammansättning:

Styrelseordförande:            Sofie Lundell

Viceordförande:                 Nina Lindberg

Sekreterare:                         Tina Nyholm

Kassör:                                Tommy Backlund

Övriga medlemmar:            Julia Heinonen

                                            Marcus Ekman

                                            Niclas Lundell

                                            Sandra Lundell

                                            Tommy Englund

                                            Erika Rämänen

Ersättare:                            Jenny Ekman

                                            Ida Ekman

Ungdomsrepresentanter:    Jennifer Nyholm

        Kasper Hemberg

                                                                

Styrelsen har sammankallats till 8 protokollförda möten.

 

Som verksamhetsgranskare har Nina Hoxell och Micael Gröndahl fungerat och deras ersättare har varit Harry Kangas och Tom Heinonen.

 

Som sysslomän för Dagsmark ungdomsförenings fond fungerar Lasse Backlund, Åsa Ekman och Tina Nyholm under åren 2016–2018.

 

Vaktmästarsysslorna har delats mellan Kurt Backlund, Tor-Erik Rosenback och John Backlund.

Kurt Backlund har dessutom fungerat som fastighetsansvarig samt skött om uthyrningen av vårat vackra föreningshus Majbo. Maria Sandbacka och Sandra Lundell har skött om den viktiga posten som bufféföreståndare, Maria Sandbacka har ansvarat över utskänkningen.

 

Under år 2016 har medlemsavgiften betalats av 176 medlemmar, 4 personer är ständiga medlemmar och 5 hedersmedlemmar.

 

På årsmötet 2016 delades ur Einar Båsks minnesfond ett stipendie ut till Jennifer Nyholm med orden: ”Jennifer är en ung, lovande dansare som flitigt deltar i tävlingar runt om i vårat land å således är en bra representant för Dagsmark. Dansuppvisningar där Jennifer medverkar är alltid uppskattade programinslag på ungdomsföreningens tillställningar.”

Ur Kurt Backlunds fond delades det ut två stipendier i år, två nyfödda bebisar har anlänt och vi uppvaktar mammorna Mikaela Rexén, samt Nanna Rosengård.

 

Verksamhetsåret började i år 5.1 med evenemanget ”Hopsis” som var en väldigt lyckad dag för föreningen trots att termometern den dagen visade -30 utomhus J

Hela föreningshuset fylldes med hoppbogar av olika slag, rekommenderade för barn i åldern 3–12 år och inbetalade barn blev totalt ca 140 st. (gratis för föräldrar/vuxna)

Samtidigt serverades förfriskningar i kafeterian, pomfrit med korv friterades ivrigt åt besökarna som åt med god aptit.

Detta evenemang återkom även i november månad, på all helgona afton. Lika populärt även denna gång.

 

Lekstunden fortsatte som förra året. Verksamheten riktade sig till barn i åldern 3–7 år och drogs av Ida Ekman och Julia Heinonen. ”Lekstunden” hölls på torsdagskvällarna kl. 18–19 och var välbesökt av byns yngsta.

 

Majbo-café är en ny verksamhet inom föreningen. Denna uppstod eftersom sociala träffar efterfrågades efter att byns butik stängt. Alla onsdagar har Majbo-café haft upp dörrarna för byns invånare, som har fått komma och gå precis som de velat. Besökarna har spelat kort, innebandy och pingis samt handarbetat eller bara kommit för att dricka en kopp kaffe och prata lite om veckan som gått. Lilian Hammarberg har sett till att besökarna haft möjlighet att köpa kaffe och hembakat.  

 

En återkommande och mycket populär verksamhet för ungdomsföreningen ordnades i april, nämligen Majbo-Loppis 9–12.4. Det blev en superlyckad tillställning med både nöjda arrangörer och försäljare. Försäljningsborden gick åt som smör i solsken. Också i år beslöt föreningen att ordna ett till loppis under hösten, det ägde rum 15–18.10 och var lika lyckat som vårens loppis.

Kafeterian var öppen under hela evenemanget, där det såldes kaffe med hembakat dopp, lemonad, godis och på lördagen även grillkorv. På lördagen hade vi även i år en parkeringsvakt och det var uppskattat av besökarna eftersom gårdsplanen var överfull med bilar!

 

Årets stora tillställning var jubileumsfesten!!

Ungdomsföreningen uppnådde den aktningsvärda åldern 120 år i år, vilket firades med pompa och ståt J. Firandet delades upp i två olika evenemang.

Det första firandet ägde rum söndagen 14.8, då föreningen bjöd på kaffe och bakelse åt alla som ville fira jubilaren. Föreningen blev under bjudningen uppvaktad av många föreningar och privatpersoner. Besökarna fick också ta del av Dagsmark UF:s historik genom ett bildspel sammanställt av Kurt Backlund, som visades på väggen via en projektor.

 

Huvudfesten ordnades lördagen 20.8 och lockade folk i alla åldrar. De flesta besökare var från nejden, men även långväga besökare kom för att fira, några av dessa ända från Sverige. Hela 145 besökare från åldern 13 ända upp till 97 år samlades för att fira Dagsmark UF:s 120 år. Under festen fick besökarna avnjuta en trerätters meny tillredd av restaurang Crazy Cat med produkter från byn, så som Torolfs kräftor och Carola Sandviks Djävulssylt.

Programmet bestod av en presentation av föreningens historik i form av ett bildspel, ”dramainslag”, sång och byrallor med Kurt Backlund och Roger Lundell som berättare. Därefter följde ett musikframträdande av Marcus Ekman, Patrik Lundell och Sofie Lundell, en sketch av Mikael Nelson och Roger Lundell, dans av Jennifer Nyholm och Hugo Hammarberg samt tal av Börje Norrgård. Festen fortsatte senare in på småtimmarna med dans till det österbottniska dansbandet Marlenes.

Till jubileumet sammanställde Kurt Backlund en historik över Dagsmark UF:s 120 åriga verksamhet som trycktes upp. Nytt porslin införskaffades också inför jubileumsfesten till föreningshuset, vitt fint porslin (tallrikar, assietter och kaffekoppar med fat) 250 st.

Mitt i jubileumsveckan arrangerades också en byakamp mot Korsbäck UF. Detta till följd av att  Korsbäck UF utmanade Dagsmark UF två somrar tidigare. Byakampen gick av stapeln tisdagen 16.8 kl. 18:30 på Majbos gårdsplan. Mathias Lindberg och Tommy Backlund arrangerade en mycket rolig och utmanande hinderbana. Treskarna lyste med sin frånvaro, så Dagsmark fick låna ut två ”som såg ut att bli en väldigt viktiga personer” i motståndarnas lag, Philip Skogman och Ilkka Myllymäki. Det blev en lyckad tillställning som lockade många bybor, trots det gråa vädret. På plats fanns det möjlighet att köpa kaffe med dopp, korv grillades också.

Dagsmarklagets uppställning: Sofie Lundell, Johanna Rämänen, Kasper Hemberg, Markus Ekman, Tommy Englund och Tina Nyholm.

Korsbäckslagets uppställning: Kjell Kankaanpää, Simon Norrvik, Max Kankaanpää, Ilkka Myllymäki, Leif Hammarberg och Philip Skogman

Klubbrummet för byns ungdomar har under året hållits öppet.

Öppethållningstiderna har varit söndag–torsdag fram till kl. 22.00, fredag–lördag fram till kl. 23.00.

 

Innebandy har spelats aktivt på tisdagskvällarna.

 

Den traditionella basaren ordnades traditionsenligt på självständighetsdagen. En julbasar med juldekorationer och julmusik. Föreningen hade ett kombinerat bord för kaffe- och produktförsäljning och lotteri. Dagsmark Martorna stod för matserveringen och fick inviga den nya ugnen som införskaffats till föreningshuset. Många köpsugna besökare fanns på plats.

 

Föreningen har hjälpt till att sköta om skidspåret i byn, huvudansvaret ligger dock hos John Hammarberg. Detta är en väldigt viktig uppgift eftersom spåret är i livlig användning de år det finns snö.

 

Gräsmattorna runt föreningshuset samt fotbollsplanen har klippts av duktiga ungdomar i byn.

 

Majbos fasad och gård har underhållits under året. ”Baksidan” av föreningshuset målades på talko under 3 dagar i början av juni, där fungerade Marcus Ekman som arbetsledare. Marcus fixade i samma veva upp fasaden på uthusdörren. Grus har införskaffats till gårdens infarter samt en ny ugn till föreningshusets kök. Salens fönster tvättades också av en städfirma i början av sommaren.

 

Föreningen har haft en välfungerande kafeteria vid våra tillställningar i år. Detta kan vi tacka våra bufféföreståndare Maria Sandbacka och Sandra Lundell för, samt aktiva talkoarbetare som ställt upp för föreningen.

 

Liksom tidigare år har föreningshuset Majbo varit välskött och snyggt städat. Detta tack vare en väl fungerade städpatrull och en större städtalko som ordnades i maj. Denna del av verksamheten är väldigt viktig och en av anledningarna till att Majbo är en så populär lokal att hyra.

 

 

Dagsmark 25.2.2017


Tina Nyholm, sekreterare

 

 

 

 

Ansvarig utgivare: Dagsmark Ungdomsförening r.f.     Senast modifierad: 19.4.2017