Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
DAGSMARK
DAGSMARK UF FAKTA OM DAGSMARK BY AKTUELLT GÄSTBOK
Kristinestad   På svenska  Suomeksi   In English    Skriv ut sidan
DAGSMARK UF
MAJBO & uthyrning
Historia
Pidro
Styrelsen
Kontaktuppgifter
Verksamhetsberättelser
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
DUF:s Fond
Klubbrummet
Projekt
Trampkampen
Majbolänken för damer
Papron-skidning
Majbo FF
Detta har hänt
Händelsekalender
Verksamhetsplan
NYHETER
På gång

Verksamhetsberättelse 2003

Dagsmark ungdomsförening r.f. avger verksamhetsberättelse för sitt 107:e verksamhetsår.

Styrelsen för föreningen har haft följande sammansättning: Styrelseordförande: Ann-Christine Ingves (deltagit i 14 möten av 14), viceordförande: Tor- Erik Rosenback (13/14), sekreterare: Åsa Ekman (13/14), kassör: Tom Heinonen (13/14), övriga: Annel Backlund (12/14), Kurt Backlund (10/14), Kim Hammarberg (4/14), Niklas Knutsson (8/14), Roger Lundell (12/14) och Joakim Norrvik (4/14). Susan Englund (13/14) och Rasmus Skogman (6/14) har varit ersättare. Patrik Englund har varit ungdomsrepresentant.

Styrelsen har sammankommit till 14 protokollförda möten under verksamhetsåret. Några diskussionsmöten har också hållits.

Till revisorer utsågs på årsmötet Micael Gröndahl och John Hammarberg. Revisorssuppleanter Lasse Backlund och Harry Kangas.

Annel Backlund och Deseré Malinen har varit bufféansvariga. Kurt Backlund har fungerat som gårdskarl och skött om uthyrningen av föreningshuset. Vaktmästarsysslorna har delats mellan Kurt Backlund, Fredrik Grönlund, Stefan Lindell och Tor-Erik Rosenback.

Inom föreningen har också funnits arbetsgrupper och kommittér

Invånartrivsel: Kurt Backlund, Ann-Christine Ingves, Roger Lundell, Tor-Erik Rosenback samt Ann-Sofi Backgren och Börje Lång.

Bredband: Kurt Backlund, Roger Lundell, Håkan Söderqvist och Tor-Erik Rosenback.

Fondkommittén: Åsa Ekman, Tom Heinonen och Roger Lundell.

Niklas Knutsson har representerat föreningen i åttonde ringen. Ann-Christine Ingves har varit åttonde ringens representant i SÖU:s styrelse.

Under år 2003 har medlemsavgiften betalts av 200 medlemmar. Föreningen har dessutom 6 ständiga medlemmar.

Föreningen har även detta år haft ett digert program, det mest synliga är kanske byggandet av det nya uthuset (mera om detta i skild bilaga). Föreningen har varit med i "Lappfjärd 700 år" på olika sätt och försökt att utnyttja möjligheten till annonsering inom ramen för detta.

Föreningen ordnade en bussresa till badanläggningen i Nokia under vintern. Denna resa hade nästan 40 deltagare. Under sportlovet kunde barnen koka karameller under ledning av ett par mammor.

Dagsmark UF stod värd för Wasa teaters pjäs "Shirley Valentine" i början på året. Efter teaterföreställningen fortsatte kvällen med paj och förfriskningar.

På höstkanten var Majbo platsen för Unga teaterns skolföreställningar av pjäsen "Nils Otto räddar Afrikas elefanter".

Föreningshuset var uthyrt åt Finlands svenska Marhaförbund som plats för deras middag i samband med årsmötet. Föreningen stod för ett programinslag med en dansuppvisning av några eftisbarn. Byns män skötte serveringen och blev mycket uppskattade för detta.

Verksamheten har varit mycket motionsinriktad; Papron-cup (skidtävling för barn), Damernas Majbo-länk, cykeljippo mellan Dagsmark-Korsbäck, emottagande av anmälningar i samband med kommunens Nationella cykeldag samt fotboll och innebandy. I föreningens festsal har man dessutom spelat badminton och pingis.

Föreningen har även detta år haft hand om gräsklippningen på sportplan, skött ishockeyrinken och skidspåret ända till Bötombergen. Dessa sistnämnda har möjliggjorts tack vare flitiga talkoarbetare. Föreningen har erhållit ersättning av kommun för skötseln av dessa idrotts-anläggningar.

Majbo var mellantids-kontroll i samband med IF Länkens Varggrottelopp och då skötte föreningen om två saftkontroller. Sommartid har knattefotboll (Majbo FF) för barn i åldern 4-10 år spelats en gång per vecka under ledning av ett par föräldrar. Under den mörkare tiden av året har knattarna spelat innebandy på fredagskvällarna. De äldre skolbarnen (11 år och äldre) har spelat innebandy två kvällar/vecka under ledning av några äldre ungdomar (mera om detta i skild bilaga).

Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med dans på Majbo. Denna kväll dansades det till tonerna av Tremolo. En annan tradition som föreningen även detta år fortsatte med var midsommaraftonens picknick för alla åldrar. Även denna gång (liksom 2002, hoppas detta ej är tradition) måste detta ske inomhus eftersom vädret inte var det bästa tänkbara. På självständighetsdagen ordnade föreningen basar och lopptorg på Majbo.

Föreningen har sökt många bidrag detta år, ibland har utdelningen varit bra och ibland har föreningen inte erhållit något bidrag. Eftis har kunnat ordnas alla skoldagar detta år tack vare Brita Maria Renlunds minnesfond och Nuori Suomi. Svenska folkskolans vänner och William Thurings stiftelse har gett bidrag till cirkusverkstäderna. Svenska Österbottens kulturfond har stött ungdomsverksamheten och kommunen gav ett projektbidrag för inköp av biljardbord.

Ungdomsföreningen har mottagit en fotografidonation av Gerda och Elis Ahlberg, dokument rörande föreningen av Lillemor och Tommy Nylund, samt skåp till uthuset av Eva och Lasse Backlund.

Majbo-café har varit öppet några gånger under året bl a i samband med Föreningshusets dag. På fastlagssöndagen ordnades soppdag.

Återkommande aktiviteter har varit pidrospel varje torsdag under vinterhalvåret, innebandy flera gånger i veckan för olika åldersgrupper samt fotboll sommartid.

Föreningen hade ett lag med i SÖU´s semifinal i pidro i Närpes.

Klubbrummet har varit i flitig användning (mera om denna verksamheten i skild bilaga).

Föreningen har införskaffat flera bord med löstagbara ben så att dessa är lätta att förvara när de inte är i användning. Till dessa bord har nya dukar sytts på talko. En kaffekokare, modell större (110 kkp) har köpts. Föreningen har köpt en ny gräsklippare. Fotbollar och tillbehör till innebandy har införskaffats.Strax före jul köptes ett biljardbord och det har varit i flitig användning.

Dagsmark Ungdomsförening har varit representerad på så väl SÖU´s vår- och höstmöte som Johannesgala och julfest. Inom bredbandsprojektet (se skild bilaga) har två föreningsaktiva deltagit i ett Bredbandsseminarium i Västerbotten i Sverige. Föreningen har låtit utbilda några nya ordningsvakter.

Byaombudet Carina Storhannus besökte föreningen i samband med ett styrelse-möte under hösten och informerade om vad som är aktuellt inom Pomo+.

I samband med årsmötet 2003 fick Nina Backlund stipendium ur Dagsmark ungdomsförenings fond.

Föreningens digra verksamhet har kunnat genomföras tack vare alla frivilliga talkoarbetare, allt från uthusbygget, fönstertvätt, rensning av rabatter, räfsning av gårdsplan, gräsklippning och kaffekokning till ledare för innebandy och fotboll. Alla talkoarbetare som deltagit i föreningens verksamhet på något vis var inbjudna på taklagsfest i det nya uthuset en kväll på sensommaren. Föreningen bjöd då på kaffe med dopp samt grillkorv.

Åsa Ekman, sekreterare

Bilagor:
Innebandy för barn i åldern 11 år-
Eftis 2003
Ungdomsklubben
Projekt "Invånartrivsel"
Projekt "Dagsmark Byanät"

 

 

Innebandy för barn i åldern 11 år-

Vid utövandet av olika former av motion finns det vissa saker som är centrala förutom själva motionerandet. Dessa är bl a att ha roligt, träffa vänner samt att känna samhörighet. Dessa kriterier har vi som grund för vår innebandyverksamhet.

Under det gångna året har vi haft innebandyträningar två gånger i veckan, måndagar och torsdagar kl. 19-21. Antalet deltagare har varierat mellan 10- 15 stycken/gång. Både pojkar och flickor har deltagit i träningarna, vilket vi anser vara mycket positivt.

Vår strävan har varit att göra träningarna så mångsidiga som möjligt, vilket betyder att träningen varvats med uppvärmning, olika övningar, spel samt stretching. I samband med sista träningen före jullovet hade vi en sorts avslutning där alla deltagare blev bjudna på glass.

Under det gångna året har vi fått möjlighet till inköp av utrustning, bl.a. koner och målvaktsdräkter. Vi är väldigt tacksamma för detta.

Vi vill också tacka alla deltagare, samt föräldrar som har ställt upp med skjutsandet av sina barn.

Vi hoppas på fortsatt intresse för vår verksamhet.

Innebandyledarna Nikke, Janne och Patte.

 

 

Eftis 2003

Föreningen har kunnat ordna eftis under så gott som alla skoldagar detta år tack vare bidrag från Brita Maria Renlunds minnesfond och Nuori Suomi. Barnträdgårdslärare Gunilla Vikfors har varit anställd som ledare för eftis, medan Mikaela Rosendahl skött om städningen och vid behov hoppat in som ledare. Eftis har besökts av i medeltal 12 barn/dag.

Under en vanlig eftisdag får barnen alltid mellanmål. Barnen har möjlighet till olika former av pyssel, men också till mera fysiskt krävande aktiviteter som t ex innebandy. Barnens kreativitet brukar det inte vara något fel på utan vad som helst kan nästan bli till vad som helst; t ex kan innebandymålen mycket bra bli till kojor eller burar för farliga djur. Vill man läsa sina läxor gå det också bra.

Ibland har speciella program ordnats. På våren höll Ann-Christine Lundell konstkurs under några eftisdagar. Länsdanskonstnären Milsse Peltokangas lärde ut dans och Tanel Pirk övade barnen i akrobatik.

Mycket uppskattade har Mårten Strengs cirkusskola varit och därför besökte han Majbo i tre olika repriser senaste år. Under hösten hade medborgarinstitutet en pysselkurs för barn på Majbo på fredagsefter-middagarna. Flickorna har visat stort intresse för detta och de har skapat många fina produkter; t o m en hel trollby.

Föreningen har samarbetat kring eftis med Hem och skola, 4H och församlingen.

Syftet med vårt eftis är att ge barnen en trygg miljö efter skoldagen där de har möjlighet till en mångsidig och rekreerande verksamhet som utgår från deras egna behov, men också möjlighet till vila och till att vara för sig själv.

Ungdomsklubben

Ungdomarna har under året haft en varierande verksamhet.

-På vårsidan hade de 4H verksamhet i köket med Linda Matlar-Niemi och lagade bl.a tortillas.

-En sång och vis verkstad hölls under våren som resulterade i en Dagsmark visa. Christer FG Smeds (fd musik lärare)       hade hand om verkstaden medan Nacke Johanson skötte om piano arrangemanget.

-Vid en kurs i hur man släcker bränder stod representanter från Lokalförsäkringen och Brandkåren för föredraget

-I Maj hade ungdomarna en Dans tävlig med 3 domare där 5 olika lag från olika delar av kommunen deltog. Efter tävlingen     ordnades disco och bl.a en Limbo tävling.

-Under sommaren skötte ungdomarna delvis om gräsklippningen vid Majbo och sportplan.

-På sportplan spelades också fotboll under sommaren.

-Planket vid ungdomstrappan blev målat.

-Ett Lan har också hållits under sommaren med 5 deltagare som spelade i 3 dagar.

-Maskerddisco hölls i december för lågstadie barn där också många tävlingar orndnades.

-Till julen införskaffades ett biljard bord till Majbo och julens program bestod mestadels av att spela biljard.

 

Projekt "invånartrivsel"

Under året som gått påbörjades och slutfördes de praktiska arrangemangen med projekt "invånartrivsel", mao förrådet/verkstaden byggdes. Styrgruppen hade satt upp som mål att så mycket som möjligt av arbetet skall göras på talko och att projektet skall slutföras innan årets slut. Så blev också fallet. Endast för mindre arbeten såsom golvslipning och taktäckning utbetalades lön. El-installationerna och arbetet som ansvarig arbetsledare sköttes också med anställd arbetskraft.

Redan på vintern började några entusiaster riva det gamla lidret och tomten städades från allt möjligt bråte som samlats under årtiondens lopp.

Eftersom Harry Kangas upplät sin verkstad under några veckor för föreningens bruk kunde man förbereda själva byggnadsarbetet med att måla alla yttre bräder redan under vårvintern. På så vis var man väl förberedd när tjälen gick ur jorden och kunde redan i maj påbörja byggnadsarbetet. Arbetet fortskred planenligt under hela sommaren. Torsdagskvällarna var i allmänhet reserverade för talkoarbete. Man samlades till 38 talkotillfällen med hammare och såg i högsta hugg. Vid dessa tillfällen var man mellan 4 och 10 personer som arbetade. Bygget var ju inte så stort att alla skulle rymmas och arbeta på en och samma gång.

Det är 27 man som uppfört byggnaden. När man räknar ihop talkoinsatserna blir det tillsammans 750 timmar. Enligt T&E Centralens sätt att värdera talkoarbete så blir värdet av arbetet 6 400 €.

Fredrik Grönlund har skött om att kalla ihop folk till de olika tillfällena och Kurt Backlund har skött om inköp av allt material samt sett till den byråkratiska biten av projektet.

Slutgranskning hölls av byggnadsinspektören den 14 januari 2004.

Projekt "invånartrivsel" är avslutat.

Projekt "Dagsmark Byanät"

Arbetet med att göra upp byggnadsplaner för byanätet har pågått i skuggan av projekt "invånartrivsel". Eftersom detta projekt är någonting helt nytt och en aning främmande för invånarna i byn så krävs en enorm arbetsinsats för att få arbetet att gå framåt.

Även detta projekt är delfinansierat av T&E Centralen och eftersom det är ett utvecklingsprojekt så ersätts alla kostnader till 90 %.

En arbetsgrupp som består av Håkan Söderqvist, Roger Lundell, Tor-Erik Rosenback och Kurt Backlund har arbetat med att föra projektet framåt. En skiss som omfattar en anslutning av byns alla hushåll till ett nytt kabelnät har uppgjorts under året. Arbetet fortsätter nu med att utreda bybornas intresse för att delta i ett dylikt projekt.

Enligt överenskommelse med T&E Centralen skall planeringsarbetet vara slutfört senast den 30 juni detta år.

 

 

 

Ansvarig utgivare: Dagsmark Ungdomsförening r.f.     Senast modifierad: 1.12.2005